Aşadar, pe cât posibil, legumele apoase trebuie consumate în stare crudă, de preferinţă sub formă de salate variate.
Fructele şi salatele ar trebui să reprezinte cam 80% din alimentaţia umană, de unde reiese importanţa lor. Varietatea legumelor apoase se exprimă mai mult prin culori decât prin senzaţia gustativă (gust); Varietatea acestora ne indică bogăţia în oligo-elemente pe care, din păcate, contactul cu focul le distruge în bună măsură.
Nu trebuie să uităm, însă, că alimentaţia cu fructe şi legume crude este singurul mijloc fiziologic de revitaminizare şi remineralizare, adică de revitalizare.
Viaţa este prezentă mai ales în oligo-elemente (vitamine, minerale, enzime). A se priva de acestea prin intermediul focului este cea mai mare stupiditate omenească din toate timpurile.
Din fericire, viaţa este prezentă pretutindeni, în aer şi în „prana” pe care le respirăm, în soare şi în razele lui ce ne scaldă, în parfumuri (arome), în luminile (culorile) ce străbat atmosfera, în sunetele (armonii) ce ne pătrund – de unde terapiile speciale (oxigeno-terapia, ozono-terapia, muzico-terapia), ca și cum aceste influenţe s-ar putea disocia şi redistribui separat.
Naturopatia consideră că toate acestea fac parte din mediul specific omenesc de origine și că ele ne sunt date „ca un întreg”, împreună cu alimentele crude.
Viaţa ne este transmisă dincolo de substanţele de natură materială, şi prin intermediul gândirii şi al spiritului. Există alimente electronice şi biotonice, dar și alimente psihotonice şi spiritonice.
Vom vorbi despre toate acestea. Dar să revenim la salatele noastre.