Se configura în felul acesta o concepție despre roman care îl va conduce pe C. Virgil Gheorghiu la formula narațiunii „teziste“ (deloc anacronică, dacă ne gîndim că a că fost cultivată în epocă de nume ilustre ca Malraux, Camus sau Sartre) căreia i-a rămas fidel pe tot parcursul activității sale de romancier.
Teza de la care pleacă povestea din Ultima oră este opoziția dintre lumea tradițională a „timpului răbdător“ şi lumea modernă a „timpului care nu mai are răbdare“, dintre „locul unde nu se întîmplă nimic“ şi acela al excesului de evenimente, în care se desfășoară o necontenită luptă pentru supraviețuire, concretizată în goana după cîștig: „Într-un oraș mare nu se poate trăi cu profunzime nici un sentiment. Civilizația îți dă obiectivitate, îți dă confort, îți dă orizont, dar îți scurtează rădăcinile – consideră protagonistul romanului. […] Aici totdeauna eşti grăbit. Eu nu am putut la București să citesc niciodată un ziar complet. Nici o revistă nu am reușit s-o citesc integral, pînă la ultimul rînd şi la ultima reclamă, cum se citește la țară. Aici nici hainele nu sînt purtate pînă cînd se uzează. Nici lenjeria. Aici se trăiește mai la suprafață, mai la rădăcini“.
Excesul de viteză condamnă așadar la superficialitate, la lipsa autenticității (lipsă pe care o descopereau şi gînditorii existențialiști), dar mai mult decît atît, în această lume a grabei şi a vieții la suprafață, în care toate lucrurile şi-au ieșit din făgașul firesc, actele omenești nu mai au o motivație profundă, uneori n-au nici o motivație, destinul e înlocuit de hazard şi își face intrarea în scenă absurdul (tot ca în gîndirea existențialistă). Iar personajul principal al romanului, graficianul Nicolae Funogea, reprezintă, ca şi Johann Moritz, din Ora 25, o ipostază a omului absurd, a cărui existență e guvernată în totalitate de jocul capricios şi sinistru al întîmplării, iar destinul său e, paradoxal, tocmai lipsa de destin.