Notă! Echipa este în vacanță în perioada 28 iulie - 15 august.
Comenzile primite în această perioadă se vor onora din 16 august.

Descriere

Bazându-se pe o experiență de peste 40 de ani, moașa Ina May Gaskin, recunoscută la nivel internațional, vă arată cum să folosiți legătura dintre minte si corp pentru a ajuta travaliul să progreseze calm și în siguranță. În Ghidul de Naștere ea ne împărtășește povești inspiratoare din viața reală, care arată că nașterea unui copil poate fi o experiență pozitivă deosebită.

Ghidul de naștere al Inei May

Ina May Gaskin
84 RON

Adauga in cos

Estimare livrare curier:
08 December

Din colectia: Sănătate&Conștiință

Poate vă interesează și următoarele cărți

Fragment Ghidul de naștere al Inei May

Oricare ar fi motivul pentru care ați ales să citiți această carte, salut curiozitatea și dorința dumneavoastră de a afla mai mult despre remarcabilul efort de a avea copii. Pe întreg parcursul acestei cărți, gândul meu s-a îndreptat în special spre femeile însărcinate, care urmează să nască. Puteți considera tot ceea ce urmează drept un îndemn la studierea și aprofundarea capacităților corpului feminin în timpul travaliului și al nașterii. Nu intenționez să vă prezint un rezumat al științelor medicale actuale, transpus din limbajul tehnic în cel popular. Din acestea găsim din plin pe toate rafturile librăriilor. Când spun adevăratele capacități ale corpului femeii mă refer la acele capacități trăite de femei reale, indiferent dacă aceste capacități sunt sau nu recunoscute de autoritățile medicale. Din punctul meu de vedere, cunoașterea cea mai demnă de încredere în ceea ce privește corpul femeii reprezintă o combinație dintre ceea ce știința ne-a pus mai bun la dispoziție de-a lungul ultimilor două secole și destoinicia necontenită a femeilor de a învăța despre ele însele, înainte ca actul nașterii să fie mutat în spitale. Scopul acestei cărți este acela de a vă îndruma spre cea mai bună sursă de informații disponibilă în momentul de față în ceea ce privește adevărata putere a femeilor din timpul nașterii și travaliului și de a vă demonstra cum toate acestea se pot îmbina în cel mai eficient mod cu tehnologia modernă. Intenția mea este să vă încurajez și să vă informez.

Sunt moașă comunitară de mai bine de treizeci de ani. Trăiesc într-un sat din Statele Unite ale Americii, în care femeile și fetele nu cunosc sau cunosc prea puțin teama de naștere. Împreună cu colegele mele am asistat la venirea pe lume a mai mult de 2 200 de copii, majoritatea născuți acasă sau în cadrul centrului nostru. În profesia mea am avut ocazia să aflu despre femei lucruri mai puțin știute în universul educației medicale. E greu de estimat dacă lipsa anxietății femeilor din satul nostru se datorează înțelegerii faptului că puterile noastre trec dincolo de înțelegerea medicală, sau că ele devin mai însemnate în lipsa fricii. De fapt și de drept, ambele variante sunt adevărate.

***

Așa este că nu ați mai auzit vreodată pe cineva vorbind pozitiv despre naștere? Dacă este adevărat, să știți că nu sunteți singura. Unul dintre secretele cele mai bine păstrate în cultura nord-americană este că nașterea poate fi euforică și întăritoare. Nașterea extatică conferă putere interioară și înțelepciune femeii care o experimentează, după cum veți afla din foarte multele mărturii și cazuri povestite în această carte. Chiar dacă femeile din satul nostru trec prin dureri în timpul travaliului, ele înțeleg că există metode de a face experiențele din timpul travaliului și nașterii tolerabile, amorțirea simțurilor cu ajutorul medicamentelor nefăcând parte din aceste metode. Femeile din satul nostru înțeleg că e mai avantajos să-și păstreze toate simțurile treze dacă doresc să experimenteze adevărata înțelepciune și putere pe care le-o dăruiește travaliul și nașterea.

În prima parte a acestei cărți veți putea citi despre experiențele pe care aceste femei le-au avut la naștere. Unele dintre ele vor fi povestite de generația de pionierat care a contribuit la crearea unui sistem educațional al nașterii în satul nostru; altele vor fi spuse de fiicele și nurorile crescute în sânul acestui sistem (sau de partenerii lor). Veți mai putea citi mărturii ale femeilor care au decis să facă parte din sistemul nostru de succes, aducându-și pe lume copiii în centrul nostru de naștere. Dacă sunteți însărcinată sau doriți să rămâneți însărcinată în viitorul apropiat, cu siguranță că veți reciti aceste mărturii de nenumărate ori, pregătindu-vă pentru naștere într-un mod împuternicitor.

Prima mea carte, Universul spiritual al profesiei de moașă, a fost una dintre primele cărți despre meseria de moașă și despre naștere din America de Nord, prima ediție fiind publicată în anul 1975. S-au vândut într-un timp foarte scurt mai mult de jumătate de milion de volume, fiind tradusă în mai multe limbi străine, acest lucru punându-mă în contact nu doar cu o generație nouă de femei însărcinate și partenerii lor, dar și cu un număr surprinzător de mare de doctori și profesioniști din domeniul nașterii. În unele țări, cartea a făcut parte din curriculumul școlilor de moașe. În câteva dintre aceste școli, doctorii mi-au spus că au considerat necesar să o citească pentru a trece mai ușor peste aspectele înspăimântătoare din cadrul pregătirii profesionale din obstetrică. Am ajuns să cunosc și o categorie de doctori care își spuneau MT (moașe în travesti). Grație cărții și a statisticilor publicate în cadrul ei, am fost invitată să călătoresc peste tot în lume, să împărtășesc rezultatele colegilor mei și ale muncii mele cu profesioniști din domeniu și cu foarte multe femei din diferite țări și culturi. Această experiență interculturală mi-a permis să privesc nașterea și conceptul de maternitate dintr-o perspectivă amplă și să compar cum anumite practici și deprinderi de natură obstetrică, înrădăcinate în anumite țări, acționează în realitate în defavoarea celor mai eficiente mecanisme de funcționare ale corpului feminin. Experiența mi-a mai arătat cât de necesar este rolul moașei în orice cadru social și cât este de important ca profesia de moașă să reziste și să rămână autonomă – independentă de obstetrică, dar întotdeauna dornică să colaboreze cu specialiști în obstetrică, în momentele destul de rare când acest lucru se impune.

Nu cu mult timp în urmă o cunoștință, specialist în obstetrică a remarcat: „Cele mai interesante două pagini din Universul spiritual al profesiei de moașă sunt ultimele două”. S-a referit la paginile dedicate raportului rezultatelor nașterilor la care am asistat în The Farm. Mi-a spus „va trebui să ne explici cum ai reușit să obții aceste rezultate, astfel încât noi, care lucrăm în spitale, să putem integra toate aceste cunoștințe în activitatea noastră”. Partea a doua a acestei cărți este dedicată acestui specialist și oricui dispus să înțeleagă de ce cultura nașterilor din The Farm a avut un succes atât de mare. În această a doua parte voi descrie principiile de ghidare și definire a muncii noastre și voi recomanda tehnici care pot fi ajustate fie în cadrul nașterii acasă, fie de la spital.

În partea a II-a a cărții voi discuta în detaliu despre cauza existenței marelui mister care învăluie funcția corpului femeii însărcinate și despre cum am reușit noi să înlăturăm acest mister, transpunându-l în cunoștințe ajutătoare și punându-l la dispoziția oricui din comunitatea noastră. Voi explica de asemenea de ce există o așa mare diversitate de experiențe personale ale nașterilor și de ce pot exista interpretări divergente la fel de mari asupra a ceea ce știm sigur sau nesigur în momentul nașterii. Există o explicație logică în toate acestea. Același lucru e valabil și pentru durerea din timpul travaliului. În partea a II-a voi aprofunda și mă voi focusa asupra fenomenului de naștere ca experiență fără dureri – chiar orgasmică – sau într-o exprimare mai familiară societăților civilizate, ca cel mai intens fel de durere. Veți afla că uterul unei femei în timpul travaliului se poate deschide, dar și închide, despre condițiile susceptibile de a face travaliul să stagneze sau să dea înapoi. O să citiți câteva sfaturi practice pentru ca sexualitatea nașterii să lucreze în folosul dumneavoastră și nu împotriva dumneavoastră.

În plus, partea a II-a va include o prezentare generală a practicilor și tratamentelor pe care le puteți întâlni într-un spital din America de Nord, împreună cu un ghid pentru cele bazate pe dovezi științifice solide și cele care nu sunt.

Nașterea reprezintă o parte integrantă a vieții – atât de obișnuită – încât alegerile legate de acest aspect sunt deseori puse pe socoteala șansei. Tindem să fim de acord cu alegerile majorității, presupunând că așa e cel mai bine. Trăind într-o societate tehnologică, avem impresia că cel mai bun lucru este cel care a costat cel mai mult. De multe ori poate fi adevărat, când vorbim despre telefoane portabile, aparate foto, mașini sau computere, dar când este vorba despre naștere, lucrurile nu stau neapărat la fel.

- Ina May Gaskin 

Cartea a fost adaugata in cos